Kuhinje sveta – Azija

Indija

Tkom vekova Indija je svedok mnoštva ljudi koji su prolazili njenu teritoriju u potrazi za specifičnim i aromatičnim začinima. Od kardamoma do kurkume, indijski začini su zapravo doveli do stvaranja jedne od najupečatljivijih kuhinja sveta. Indija je zemlja koja je sačinjena od 28 država, koje se rasprostiru na terenu na kome se mogu naći od bogatih polja gde se uzgaja pšenica do onih gde se uzgaja pirinač. Samim tim, Indija je jedinstvena po vrstama namirnica i tehnikama kuvanja. Skoro svaka regija oblikovana je različitim uticajima: poljoprivrednim, istorijskim i religijskim.

indija

 

Indija je druga zemlja po broju stanovnika koji žive na 3.4 miliona kvadratnih kilometara. Čini poluostrvo koje zalazi u Indijski okean, sa zapada se graniči sa Arapskim morem a sa istoka sa Bengalskim zalivom. Kopnene granice obuhvataju: Pakistan, Kinu, Bangladeš, Nepal, Butan i Mjanmar(Burma). Sa izuzetkom Himalaja na severu zamlje, Indija je uglavnom ravna. Tri velike reke protiču kroz zemlju uključujući i svetu reku Gang. Klima je obeležena naizminičnim pljuskovima koji je obeležavaju trima vremenskim  uslovima: vrućim, vlažnim i hladnim.

Više od polovine indijske zemlje koristi se za obradu. Uprkos tome, zemlja zavisi od uvoza da bi se prehranio sve veći  broj stanovnika. U poslednje vreme poljoprivreda u Indiji je uznapredovala do te mere da može da obezbedi hranu za stanovništvo u većoj meri nego što je ikada do sada bilo moguće. Najvažniji proizvodi su: žitarice, mahunarke, šećerna trska, voće, povrće, čaj, kafa i specifični proizvodi  kao što su čili, indijski orah i lišće betele.

betele

 

Pšto su religijska pravila izuzetno jaka u nekim regijama, uzgoj stoke je ograničen. Životinje, ipak imaju odlučujuću ulogu u svakodnevnom životu pošto se koriste za prevoz, mlečene proizvode, kožu, vunu, gorivo i đubrivo. Dodatak raznolikosti kuhinje daje obilje ribe iz okolnih mora i reka.